Publikace Dopady přechodu na rostlinné proteiny

Přinášíme vám český překlad publikace s názvem Dopady přechodu na rostlinné proteiny - Vliv snížené produkce masa na emise skleníkových plynů, využití půdy a vody, která dokazuje, že snížení spotřeby masa by mělo značný vliv na snížení emisí skleníkových plynů a vedlo by k lepšímu využití půdyZpráva se zabývá vlivem spotřeby masa na emise skleníkových plynů. Ukazuje ekologickou stopu masa v jednotlivých zemích světa a představuje  možnosti řešení a scénáře, které zahrnují především snížení spotřeby masa a jeho nahrazení rostlinnými alternativami.

Autoři výzkumu jsou si ale vědomi toho, že plošné celosvětové snížení spotřeby masa by ještě více prohloubilo nerovnosti v zeměpisných oblastech s nízkými příjmy, zaměřují se proto specificky na scénář snížení spotřeby masa v regionech s mimořádně vysokým příjmem živočišných bílkovin v oblasti globálního Severu a na některé země s vysokou spotřebou v Latinské Americe a Asii.

V publikaci se například dozvíte, že Evropa (EU + Spojené království) má mnohem vyšší spotřebu masa na obyvatele, než je celosvětový průměr. Pokud by Evropané dva dny v týdnu nahradili maso alternativními produkty, znamenalo by to snížení spotřeby masa přibližně o 40 %. A nahrazení prodeje hovězího, vepřového a kuřecího masa pěti předních mezinárodních maloobchodních prodejců a jedné společnosti poskytující stravovací služby by pomohlo ušetřit více než 30 milionů tun emisí skleníkových plynů, což je podobné ročním emisím Norska.

Publikaci naleznete k přečtení a ke stažení na: 
https://aa.ecn.cz/img_upload/bec9f888010e9f21bb1cdb470322b7c6/ea_dopady-prechodu-na-rostlinne-proteiny_final2.pdf 

Publikace Dopady přechodu na rostlinné proteiny
Klimatická koalice
Ekumenická akademie
Tento projekt je financován Evropskou unií v rámci Národního plánu obnovy.